پرلیت نوعی سنگ آتشفشانی است که در مناطق مرطوب تشکیل می شود. دانه های پرلیت کروی شکل بوده و حدود 5-۲ درصد آب دارند. این ماده با توجه به محل مصرف آن دانه بندی می شود. دانه هایی که قطر 5-۲٫5 میلی متر دارند در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از خواص پرلیت به شرح زیر است.
پرلیت به سه صورت مورد استفاده قرار می گیرد.
دانه های پرلیت خام در سرامیک سازی، تهیه سیمان، مواد منفجره، ساخت فیبر شیشه ای و … کاربرد دارند.
برای تهیه پرلیت، دانه های پرلیت خام را در کوره با دمای 11۰۰-۷۰۰ درجه سانتی گراد حرارت می دهند. مصارف پرلیت منبسط شده عبارت است از: رنگ سازی، پلاستیک سازی، عایق کردن لوله ها و کوره های با دمای بالا، جایگزین شن و ماسه در تولید بتن سبک، پوشاندن دیواره خالی شومینه ها، مصارف باغبانی و…
دانه های پرلیت منبسط شده را با یک ماده چسباننده نظیر ملات گچ یا سیمان ترکیب می کنند و تخته ها یا بلوک های سبک وزنی می سازند که در عایق کردن سقف ها، پاگرد طبقات، سازه های سبک و … مورد استفاده قرار می گیرند. برخی اوقات یک طرف آن ها را با امولسیون قیر می پوشانند تا در مقابل رطوبت نیز مقاوم شوند . همچنین می توان جهت مقاوم کردن این بلوک ها یا تخته ها از شبکه های فلزی در داخل آن ها استفاده کرد.
الیاف کربنی به الیافی گفته می شود که حداقل دارای ۹۰ درصد کربن هستند و از حرارت دادن الیاف آلی نظیر الیاف سلولزی (ریون، پنبه و …) ، الیاف پلی اکریلونیتریل و نوع ویژه ای از الیاف فنولیک به دست می آیند. الیاف کربنی بسیار ترد هستند. این الیاف در صنایع مختلف نظیر الکترونیک، هواپیماسازی، پزشکی و … کاربرد دارند. در صنعت ساختمان نیز الیاف کربنی به عنوان عایق حرارتی، تقویت کننده بتن، استفاده در رمپ ها برای جلوگیری از ریزش خاک و … به کار می روند.
الیاف سرامیکی نسوز الیافی غیر آلی هستند که از اکسیدهای فلزی یا رس ساخته می شوند. از این الیاف جهت عایق کردن بخش های مختلف ساختمان خصوصا تاسیسات استفاده می کنند.
ورق نازک آلومینیوم برخلاف هدایت الکتریکی زیاد، مقاومت خوبی در برابر حرارت دارد .از این ورق بیشتر در ساخت ساندویچ پانل ها یا به عنوان روکش مصالح و عایق های دیگر استفاده می کنند.
این نوع عایق ها از مواد معدنی و الیاف سرامیکی همراه با ذرات سیلیکا و اکسید فلزات قلیایی ( نظیر کلسیم ،منیزیم و آلومینیوم) که در دماهای بالا به هم دوخته می شوند، تولید می گردند. عایق های سیلیکاتی به صورت پتویی و یا به شکل آجرهای یکپارچه ساخته می شوند. این مواد در برابر شوک های حرارتی مقاومند، تحمل دماهای بالا را دارند و غیر قابل اشتعال هستند. نقطه ضعف این عایق ها خاصیت جذب رطوبت آن هاست.
مگنزیا ماده عایقی است که عمدتا از کربنات منیزیم ساخته می شود و از الیاف ویژه ای به عنوان مسلح کننده در آن استفاده می کنند.
برای مطالعه بخش اول مقاله، اینجا کلیک کنید.